Oppskrift: Bigos

Nasjon: Polen
Vanskelighetsgrad: Middels
Tid: 3-4 timer

Bigos er veldig kjent blant polakker. Retten er en slags gryte, eller stuing, med kål, polsk surkål (kapusta kwaszona), kjøtt, bacon eller pølser og krydder. Bigos egner seg godt når du skal lage mat til mange!

Oppskriften er det Mira og Przemyslaw Tkacz som deler. De har tidligere drevet restauranten Atelier i Midtbyen. Nå finner du Atelier street food på Lager11 og ekteparet er klare til å sette Sluppen på matkartet. Mira har jobbet på Credo og Maemo, og hun har deltatt i den polske utgaven av Top Chef.


Ingredienser

3 kg surkål
1 kg svinebog
30 g bacon
0,5 kg pølse (bratwurst eller landpølse)
10 tørket sopp (legg den i vann i 1-2 timer)
100 g champignon i skriver
100 g svisker, kuttet
2 løk, i terninger
1 ts hvitløk, finhakket
2 grønne epler, kuttet
1 boks hakkende tomater
1 dl rødvin
2 dl kraft (Du kan bruke grønsaks- eller oksekraft)
2 laurbær
2 ss sukker
Salt og pepper

 

Slik gjør du det!

  1. Skjær svinebog, pølse og bacon i terninger.
  2. Brun svinebogen i en gryte med olje i to omganger.
  3. Skjær løk, champignon og tørket sopp (husk og legg soppen i vann i 1-2 timer) i tynne båter og finhakk hvitløken. Ha dette over i gryten og brun det med kjøttet i noen minutter.
  4. Skjær eplene og svisker i tykke skiver. Ha buljong, tomat, sukker, laurbærblad, surkål og skivet eple i gryten. Kok opp.
  5. Senk varmen og la det småkoke under lokk i ca. 2 timer.
  6. Ha pølseskiver og skinkebiter i gryten og la det koke under lokk i 30 nye minutter.
  7. Stek baconskivene sprøe i en stekepanne. La de renne av seg på litt kjøkkenpapir.
  8. Fjern laurbærblad fra gryten og smak til med salt og pepper.
  9. Smuldre og dryss bacon over gryten før servering.

Bigos serveres gjerne med mørkt rugbrød eller kokte poteter.


Lykke til med kokkeleringen – og ta turen til Lager11 hvor du kan spise originalen!


Besøk Lager11