Det går mot lysere tider

Lysgården

Lysgården er et stort, åpent atrium omkranset av kontorer med leietagere som skryter uhemmet av bygget. Det er fortsatt noe plass igjen, så ta kontakt med oss i R. Kjeldsberg.

Lysgården har funnet sin plass ved siden av Stålgården og føyer seg inn i forvandlingen av Sluppen.

– Bygg som utvikles i regi av Kjeldsberg skal ha en solid bygningsmessig kvalitet med gode løsninger for energiforsyning, detaljer og materialvalg, sier Ole Petter Bjørseth, CEO i R. Kjeldsberg.

– Lysgården har kvaliteter, funksjoner og et arkitektonisk uttrykk som minst skal holde 100 år frem i tid. Det er Kjeldsbergs versjon av bærekraft.

 

Miljøsertifisert katedral

Veidekke var på jakt etter nye lokaler. De ville ha tilhold langs omkjøringsveien og fortrinnsvis ved et kollektivt knutepunkt. Da muligheten til å bli med å bygge et helt nytt bygg dukket opp, slo Veidekke til: Valget falt på Kjeldsberg og Sluppen.

– Vi vil ha det nyeste og beste der vi skal være selv. Lysgården er et miljøbygg, og det er viktig for oss. Siemens har brukt bygget som pilotprosjekt og proppet bygget fullt med det nyeste innen teknologi, som er viktig for oss for å få erfaringer med det vi ønsker å bruke videre i bygg vi skal bygge framover, sier Arne Djønne, prosjektleder i Veidekke.


Lysgården er sertifisert etter miljøstandarden BREEAM Excellent, og har et energiforbruk på rundt 40 kWh per kvadratmeter per år. Bygget er støttet av Enova for bruk av innovativ teknologi. Det er en slags miljøsertifisert katedral.

– Bygget i seg selv er moderne og vi er strålende fornøyde! Lysgården har et stort atrium og mye lys. Vi har fått det slik vi vil ha det her, sier Rune Green, stedsleder for DNV GL i Trondheim.

Det er mye byggkompetanse på området. Sweco, Multiconsult, Selberg Arkitekter, Bolig Norge og DNV GL er alle blitt naboer på Sluppen.

Enklere hverdag

– Arbeidsmiljøet blir annerledes og bedre i et nytt bygg. Det at Lysgården er nettopp lys – gjør at det er trivelig å være her. Temperaturen er god og luftkvaliteten er veldig god, sier Arne Djønne og legger til;

– Vi kaller husrestauranten for Credo, så bra er lunsjen her.

Rune Green samstemmer:

– Lunsjen er gull. Jeg bestiller lunsj via appen, og lunsjen her er helt super. Alle i DNV GL spiser lunsj i personalrestauranten, og Kristin, som driver den, lager forskjellig varmlunsj hver eneste dag.

– Vi har et prosjekt som handler om å lage lunsjen fra bunnen av, forskjellig i et helt år – altså 365 forskjellige retter. Vi er sju måneder inn i prosjektet, og jeg ser at det verdsettes. Vi er ydmyke for den fantastiske responsen vi har fått, sier Kristin Gautvik, kokk på Lysgården.


Arne Djønne i Veidekke og kokk Kristin Gautvik.

Kjeldsberg vil gjøre livet bedre ved å gjøre hverdagen enklere. Mange funksjoner i nærområdet samlet i en app er et ledd i dette.

– Tanken er at Lysgården skal redusere samlet plunder og heft slik at livene til folk som jobber der blir enklere og bedre. Snart er planen at du skal kunne bestille bilvask, dekkskift og frisørtime gjennom appen og få slikt fikset innenfor arbeidstiden på en god måte, sier Ole Petter Bjørseth.

Sluppen gjør Trondheim større

Sluppen har ikke vært et sted som folk svinger innom, men det er det i ferd med å bli. Austmann TapRoom Pub er allerede godt innarbeidet, og stadig flere får øynene opp for de serviceinnstilte damene på Café Aksen.

– I USA er bryggerier som oss ofte i utviklingsstrøk. Vi vokste oss ut av lokalene på Ila og ønsket å finne et slikt sted i Trondheim. Valget falt på Sluppen, sier Vinko Lien Sindelar, en av gründerne i Austmann.


Nå har Austmann fått det bryggeriet de ønsket å starte med. Det tok dem fem år å komme dit. Og de har fått et besøkssted – TapRoom Pub. Les mer om Austmann.

– Øl og puber er viktige møteplasser. Øl skaper business for alle, og alle har en grunn til å være her på Austmann, slår Vinko fast.

Café Aksen har hentet navnet sitt etter hvilken type kafé de ønsker å være – nemlig en møteplass, eller en akse.

– Kaffe er den sosiale oljen! Alle sier «skal vi ta en kaffe?» selv om man ikke mener det bokstavelig og en heller ender opp med å ta en øl. Å ta en kaffe er liksom vår fika, det, sier Kine Ross, kaffesommelier.

– På Sluppen er målet å ha et mangfold av typer bedrifter, store og små – de små er like viktige som de store, understreker Ole Petter Bjørseth.

Samarbeidskultur på Sluppen

Samarbeidskulturen på Sluppen er god. Mange av bedriftene har prosjekter på tvers allerede.

– Vi er opptatt av å ha diversitet på Sluppen. Vi har alt fra oppstartsbedrifter i IoT-inkubatoren vår på Faktry, til store etablerte ingeniørbedrifter. Vi legger forholdene til rette for at de treffes og at de finner hverandre i prosjekt de ellers ikke hadde gjort, sier Mai Susegg, utleiesjef i R. Kjeldsberg.


Sluppen Cup er et eksempel på en samlingsplass. Bedriftene møtes til fotballcup med dertil bankett. Med Nord-Europas beste asfaltanlegg skulle en kanskje tro at Veidekke var bunnsolide i den årlige Sluppen Cupen.

– Vi vant Sluppen Cup to år på rad. Det skar seg da Kjeldsberg inviterte brannvesenet som også holder til på Sluppen. De ødela for vår treårige strike, ler Arne Djønne i Veidekke.

Bevar ilden

R. Kjeldsberg har fokus på å være et godt vertskap. Som utbygger jobber de alltid med å utvikle områder og har som prinsipp at det som står ferdig bygd skal være slik det var tegnet og tenkt.

– Francis Kjeldsberg pleide å si: Tradisjon ikke være å ta vare på asken, men å bevare ilden. Jeg liker å tenke at vi bygger en ny by på Sluppen, og vi bygger den for menneskene som skal være her, sier Ole Petter Bjørseth.

– Kjeldsberg bygger byer for mennesker. Vi gjorde det på Nedre Elvehavn og nå gjør vi det igjen på Sluppen. Du kan stole på en Kjeldsberger, avslutter Bjørseth med et smil.


Vil du vite mer?

Her kan du lese om Lysgården – kortere fortalt

Se prospektet


Ta kontakt