Setter farge på Sluppen

Espen Henningsen og Thomas Eidsaune laget en romgutt på trehjulssykkel mens de og flere gatekunstnere var innom Sluppen på turné sist uke.

Sluppen er i transformasjon til å bli en levende, grønn og tilgjengelig bydel hvor tusenvis av mennesker skal holde til. Da hører kunst og farger til. Nå har gatekunsten inntatt Sluppen!

I disse dager pågår Oslo Farge og Tusj sin årlige turné, OFT Tour, hvor gatekunstere reiser landet gjennom og setter farge på nakne vegger. Gatekunstnerne har vært en uke i Trondheim, hvor Sluppen og Nyhavna har vært arena for graffiti og street art. 

 

 
Artister i aksjon på Sluppen under OFT Tour. Filmet av André Hope (@hopenorway).

 

Street art på Sluppen

Allerede tidligere i vår startet et prosjekt med å sette farger på noen ellers grå flater på Sluppen. Thomas Eidsaune har koordinert lokale gatekunstnere som har bidratt med ulike verk og graffiti, blant annet i undergangen mellom Sluppenområdet og metrobusstoppet Sluppen 1. Undergangen var i utgangspunktet hvitmalt med lite dekor, men i løpet av noen uker ble veggene dekt av farger, det kom paradis på bakken og trappa ble kledd i regnbuedrakt.

Les sak på Nidaros.no om gatekunst på Sluppen

 

Thomas Eidsaune og Lilli Dahn jobber med regnbue-trappa i undergangen på Sluppen. Denne sto ferdig til 50-årsjubileet for avkriminalisering av homofili i Norge - som en lokal Pride-markering.

 

Fra en tilfeldig epost til hundre kvadrat gatekunst

- Vi kom litt tilfeldig i kontakt. Vi har hatt et prosjekt på Lilleby tidligere, og jeg var i dialog Heimdal Bolig om nye vegger som kunne dekoreres. Ballen endte hos R. Kjeldsberg, som var veldig gira på gatekunst i et enda større omfang. De ringte og ba meg komme til Sluppen for en prat.

Det sier Thomas Eidsaune. Trondheim har dyktige gatekunstnere som mangler en arena å utfolde seg, og som kan oppleve å møte konservative holdninger til sin kunstform. På Sluppen ønsker vi derimot liv og farger velkommen. Thomas begynte selv å male med sprayboks for få år siden, og nå koordinerer han lokale og tilreisende gatekunstnere som får utfolde seg på utvalgte områder på Sluppen. Allerede er flere hundre kvadratmeter betong og fargeløse vegger blitt omgjort til små og store kunstverk.

Tor Erik Bugge (@buggeklosser) med sitt fyrstykkeskemotiv i undergangen - En hyllest til hjembyen.

Thomas har sammen med Lilli Dahn og Tor Erik Bugge tilbragt mange dager under E6'en med musikk og spraymaling. Selve kunsten er levende - det kommer til nye motiv gjennom året. Et verk er ikke nødvendigvis statisk, det kan utvikle seg over tid. Besøkende får en ny opplevelse for hver gang de kommer til Sluppen. Mens artistene jobber skaper de liv og røre i gatene.

Thomas Eidsaune (@jefepuntzu) har lagt igjen flere figurer ulike steder på Sluppen.

 

Noe fra før - Og noe kommer til

Gatekunst på Sluppen er ikke et nytt konsept. Med mange ensfargede lager- og industribygg har kunst og farger vært et kjærkomment bidrag til området, og i Leirfossvegen 5 er to bygg allerede prydet med kunst på fasadene. I 2018 kom Hannah Ryggen-kunstverket til Julie Ebbing og Jørgen Sellevold på FAKTRY, som har blitt en identitetsmarkør for gründerhuben. 

Bygget som huser FAKTRY har en hel vegg dekt med Julie Ebbing og Jørgen Sellevold sin hyllest til vevkunstneren Hannah Ryggen.

 

Både Lager11, Austmann og Gratisbutikken Te & Tøy har allerede veggmalerier i sine lokaler. Nå kommer det mer maling på vegger både i og utenpå byggene.

Gode steder skapes i fellesskap. Med kreative evner setter gatekunstnerne farge på omgivelsene og skaper liv i gatene på Sluppen. 

Se flere bilder i bildekarusellen under!

 

Noen av bidragsyterne på Sluppen så langt: